ESTERRI DE CARDÓS

PASTURES I RAMATS AL TERRITORI DE L'ÓS

Aquest projecte és actiu des de 2016 a Ginestarre, un petit poble de muntanya pertanyent al municipi d’Esterri de Cardós, a la Vall de Cardós (Pallars Sobirà).

 

En aquesta petita vall ramadera i forestal s’hi troben espècies tan singulars com l'ós bru i el gall fer pirinenc, i hàbitats d’interès com els boscos de pi negre i els matollars de bàlec.

 

El projecte compta amb la col·laboració del Parc Natural de l'Alt Pirineu i les nostres actuacions s’emmarquen en el projecte europeu Interreg POCTEFA GREEN.

CONDICIONS ESPECIALS D’AQUEST PROJECTE

 

L’allotjament és sota cobert, en una casa pairal de Ginestarre (Casa Bringué) que està essent restaurada pel Parc Natural de l’Alt Pirineu. Les instal·lacions serien l'equivalent a un refugi lliure sense moltes comoditats però tenim lliteres i matalassos.

És recomanable portar sac de dormir, coixí i baixera per a posar sobre el matalàs i esterilla per al darrer dia.

TASQUES A CAMP

 • Recuperació i manteniment de pastures.

 • Millora de l’hàbitat forestal en boscos de pi negre i bedoll per reduir la densitat i afavorir la diversitat.

 • Recuperació i manteniment de camins ramaders tradicionals.

 • Suport a l’activitat ramadera.

Per a qualsevol dubte, envia'ns aquest formulari i te'l resoldrem

CONDICIONS PRINCIPALS

 1. Cal ser major d'edat per participar. De 18 fins a 88 anys.

 2. Cal una condició física suficient per treballar a la muntanya (inclinació) i suportar puntualment inclemències climatològiques (pluja / fred ).

 3. No calen coneixements de cap mena però sí ganes de treballar en equip i col·laborar en les tasques diàries del campament.

 4. El Projecte cobreix totes les despeses d'alimentació i allotjament. Les despeses d'anada i tornada fins al projecte corren a càrrec dels participants.

 5. Cal dipositar una fiança de 120 € per a confirmar la inscripció que et serà retornada un cop finalitzada l'estada de voluntariat. (Per què demanem una fiança?)

 *Consulta les condicions especials

DURADA

L'estada té una durada d'una setmana.

Arribem la tarda d'un dilluns i ens establim al a la casa forta refugi lliure.

De dimarts a divendres: matinem, esmorzem, anem a treballar i dinem a bosc.

A mitja tarda tornem a l'allotjament on més tard s'ofereix el sopar. Dissabte fem una excursió i el diumenge al matí finalitza l'estada.

ALLOTJAMENT

L'allotjament és a Casa Bringué, una casa forta en procés de rehabilitació.  Cal que porteu sac de dormir i llençol baixera per a cobrir el matlàs. Coixí aconsellable.

El servei de cuina corre a càrrec de l'organització i els participants col·laboren en les tasques d'intendència i manteniment
de l'allotjament.

8 torns estiu 2021 - només et pots inscriure a una setmana per projecte cada any, Sí que pots repetir a diferents projectes durant el mateix any, amb condicions.

ALIMENTACIÓ

Seguim una dieta equilibrada feta per una dietista. Mengem poca carn, productes ecològics i de Km.0 en la mesura que podem. Si necessiteu algun producte en concret, us el podeu portar de casa.

​El menú és únic per a tots els participants.

​Vegetarians, celíacs i intolerants alimentaris, ho hauran de notificar en el formulari d'inscripció.

TRANSPORT

A tots els projectes s'hi pot arribar en TRANSPORT PÚBLIC.

Punt de trobada: Al municioi de LLAVORSÍ a les 16.30h del dilluns d'inici de l'estada (davant del bar Bolunya).

El trasllat fins el campament es realitza amb vehicles de l'organització i/o vehicles dels participants, segons projecte.

 

Per minimitzar la petjada ecològica, l'organització enviarà als participants de cada setmana que així ho desitgin, un llistat de contactes per tal de compartir vehicles amb els altres participants.

EQUIPAMENT PERSONAL

Treballem entre 1.300 i 2.000 metres d'alçada, en clima d'alta muntanya, tant si neva com si plou, i a l'estiu també fa fred!

Una roba adequada ens pot evitar moltes incomoditats. Aconsellem que porteu roba d'abric, incloent peces de recanvi per als dies plujosos i impermeable.

És imprescindible un parell de botes de muntanya de canya alta i calçat de recanvi, així com un bon sac de dormir, una motxilla petita de dia, cantimplora i una llanterna de butxaca.

Recomanem portar gorra, protecció solar, repel·lent d'insectes i allò que penseu que us pot ser útil a l'aire lliure.

Un equipatge/motxilla per persona.

 

ACTUACIONS DE SUPORT A LA CONSERVACIÓ DELS HÀBITATS 

 

Treballem amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu des de l’any 2007 per la conservació i millora d’Hàbitats d’Interès Comunitari (HIC) establerts entre les prioritats de conservació de la UE, afavorint així la conservació de les espècies de flora i fauna associades:

 

 

 • Suport en la conservació del gall fer (Tetrao urogallus) en el HIC 9430 “Boscos de pi negre (Pinus uncinata) en substrats silícics”

  • Actuacions de millora d’hàbitat forestal.

 

 • Suport en la conservació del HIC 6520 “Prats de dall altimontans i subalpins”, patrimoni natural vinculat a la ramaderia.
   

  • Instal·lació d’abeuradors de fusta per al bestiar per a millorar la gestió  

  • Recuperació de pastures

 • Suport en la conservació de l’Hàbitat d’Interès Comunitari (HIC) 5120 “Formacions muntanyenques de Bàlec (Genista balansae subsp. europaea = Cytisus purgans)”

  • Recuperació de pastures per a afavorir el paisatge en mosaïc

  • Recuperació de camins ramaders per a afavorir la gestió de la ramaderia extensiva

  • Instal·lació d’abeuradors de fusta per al bestiar  per a millorar la gestió.

La principal espècie de fauna associada a aquests hàbitats és la perdiu xerra (Perdix perdix), espècie d’interès comunitari vulnerable.

 • Suport en la conservació de HIC 6510 “Prats de dall de terra baixa i de muntanya mitjana (Arrhenaterion)” 

  • Recuperació de murs de pedra seca que limiten prats de dall de terra mitjana